Bakarić Vladimir

Vlado za Ekskurziju

Bilješka o piscu:

 

Vladimir Bakarić, Vinkovčanin, rođen 02. studenog 1966. godine. Osnovnu školu završio je u Vinkovcima, a srednju u Zagrebu, gdje je kasnije i diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti. Dosada je objavio deset knjiga za djecu i mlade, i jednu slikovnicu. Dobitnik je nagrade ‘Mato Lovrak’ za najbolji roman za djecu i mlade u 2006. godini, i nagrade Vukovarsko-srijemske županije za izniman doprinos dječjoj književnosti 2007. godine.

Pripovijetka ‘Nešto poslije ponoći’ uprizorena mu je na kazališnim daskama u produkciji GK ‘Joza Ivakić’ Vinkovci (2006.), a svojim kraćim djelima i poezijom uvrštavan je u zbornike Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, i brojne druge zbornike. Njegovo je književno stvaralaštvo predstavljeno u sveučilišnom udžbeniku ‘Pregled hrvatske dječje književnosti’ (Stjepan Hranjec, Školska knjiga, 2006.).

Knjiga ‘Zagrebački grafiti – Ekskurzija’ odabrana je od strane stručnog ocjenjivačkog suda u fond koji je predstavljao Hrvatsku lijepu knjigu na izložbama Book Art International u Frankfurtu i Best Designed Books All Over The World u Leipzigu, te je postala dio fonda German Book and Type Museum, koji je dio njemačke Nacionalne knjižnice.

Knjige su mu prevedene i objavljene i u inozemstvu.

Dugo je pisao vrlo čitanu kolumnu ‘Priče sa zapadne strane’ na službenoj web stranici HNK Cibalije Vinkovci, čiji je vatreni navijač.

Paralelno s književnošću, bavi se i glazbom.

Krajem 2010. godine u izdanju ‘Croatia recordsa’  objavljen je glazbeni CD grupe ‘The Karambol’ pod nazivom ‘Svirepo i brutalno’, na kojemu je, uz ostale članove grupe, autor tekstova i glazbe, tako da se njegova djela, osim na književnim top-listama knjižnica, nalaze i na glazbenim top-listama. Organizator je i humanitarnog festivala ‘Rock Marinfest’ u Vinkovcima, koji okuplja najeminentnija glazbena imena iz Hrvatske i inozemstva.

Član je Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske, Društva književnika za djecu i mlade – kluba prvih pisaca i Društva hrvatskih skladatelja.

Urednik je brojnih knjiga, te biblioteke za djecu i mlade ‘Grafiti’.

Živi i radi u Vinkovcima.

Bibliografija:

Nešto poslije ponoći & Tragom staklene mape, (2004. – 2 izdanja)

Nedovršena duga (2005.)

Tajna staklarskog rudnika /slikovnica/ (2005.)

(Vladimir Bakarić, Ratko Bjelčić, Siniša Rapajić)

Tragom staklene mape (2006.)

Moji grafiti (2006., 2007., 2008. – 3 izdanja)

(Vladimir Bakarić, Ratko Bjelčić, Robert Mlinarec)

Nagrada ‘Mato Lovrak’ za najbolji roman za djecu i mlade  u 2006. godini

Stari grafiti (2007.)

(Vladimir Bakarić, Ratko Bjelčić, Robert Mlinarec)

Tajanstvena vila (2007.)

Ljubav koja ne može proć’ (2008.)

Opasna potraga (2009.)

Iz blata (2010., 2011. – 2 izdanja)

(Vladimir Bakarić i Dalibor Bartulović – Shorty)

Zagrebački grafiti – Ekskurzija (2011.)

Share This: