Čagalj Žvjezdana

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BILJEŠKA O AUTORICI

 

 

ČAGALJ, ZVJEZDANA, rođena je u Splitu, gdje je završila Filozofski fakultet, te stekla zvanje nastavnik predškolskog odgoja. Radi u dječjem vrtiću Radost, područni objekt Šareni svijet u Splitu. Uvijek je tražila i birala svoj put i, najčešće ga pronalazila, te tako kreirala svoj životopis požrtvovnim radom, ali i prepoznatljivošću i jakom osobnošću, što joj donosi niz pohvala, priznanja, nagrada. Jedna od najznačajnijih je državna nagrada Ivan Filipović, za predškolski odgoj, te nagrada Grada Splita za zaslužnog građanina, također za predškolski odgoj. U neprekidnom radu na sebi, doškolovala se, te stekla zvanje profesor predškolskog odgoja, a zatim krenula na doktorski studij, gdje se trenutno nalazi. Kvalitetom svoga djelovanja već treći put je promovirana u zvanje odgajatelj savjetnik.

 

Odnedavno je i predsjednica Društva Naša djeca, Split, u kome također pokreće mnoge akcije kroz koje nastoji povezati svu djecu, s poteškoćama, iz domova za nezbrinutu djecu, djecu iz obitelji, na jednom mjestu s ciljem međusobnog uvažavanja, tolerancije, osjećaja prihvaćenosti i uzajamne pomoći, te poticati međugeneracijsku povezanost kroz koju sve generacije i daju i dobivaju, te se prenose priče i drevne igre  s koljena na koljeno.

 

Pokrenula je niz velikih humanitarnih akcija za pomoć izgorjelom vrtiću; „Za svoje dite, Splite“, kojoj se priključio i Unicef, te ju preuzeo; „Za tebe“, kroz organizaciju niza sportskih susreta, koncerata, kako bi se skupila sredstva za kupnju enteroskopa za KBC u Splitu.

 

Njen književni opus broji dvanaest knjiga, od kojih su deset, priče, igrokazi i pjesme za djecu: Gibalice zibalice; Kad padne zvijezda; Kad se žutom bojom obojaju oči; Plavi, plavi san; Zasipio bijeli snijeg ; A zašto se ljubav u crveno mota; Za odmor zaviri u zelene širine; To moje more; Slova su ti crtice, velike i male i slikovnica San žutog lista, te dvije zbirke poezije za odrasle: Negdje između i Štorije o životu.

 

Piše na štokavskom i čakavskom jeziku. Dobitnica je prve nagrade za čakavsku poeziju u Mariji Bistrici, a pjesma Dah mora ušla je u tisuću najljepših pjesama svijeta na natječaju Erato. Pjesme joj se nalaze u čitankama za osnovnu školu.

 

Na temelju svog rada promovirana je u zvanje dramskog pedagoga od HCDO-a, Zagreb, a dramskim radom bavi se kroz vođenje dječjih i odraslih dramskih skupina, pisanjem igrokaza, režiranjem i glumom.

 

Zbog svog samoprijegornog rada prepoznata je u gradu i od udruge Kvartovski cvit i predložena za naslov Splitski cvit.

 

Trenutno su joj u pripremi još tri knjige poezije, od kojih je knjiga za djecu Trun iz žepa, trojezična, prevedena sa čakavskog jezika na štokavski i engleski, upotpunjena autorskim fotografijama kao svjedočanstvima života u dalmatinskom kraju, spomenicima baštine koji tako žive i obvezuju.

 

2012. godine UG ESSEGG, Županja, objavila joj je knjigu pjesama „Iz žene o ženi“.

 

2012. godine UG HRAST, Gunja, objavila joj je knjigu pjesama „Lebdi jutro“.

 

Share This: