Demeter Igor

Igor Demeter

Rođen sam 02.02.1966. godine u Karlovcu, gdje i danas živim i radim. Zaposlen sam u „Heinekenu Hrvatska“, bivšoj “Karlovačkoj pivovari“, gdje radim na poziciji vođe tima za punjenje.

U Karlovcu sam završio osnovnu i srednju školu, prije rata sam studirao psihologiju na Filozofskom fakultetu, gdje me je zatekao rat, te sam prekinuo studij i javio se u Hrvatsku vojsku.

Studij nisam završio, već sam se zaposlio u tvrtki gdje i danas radim.

Pisati sam počeo još u osnovnoj školi. Otkad znam za sebe obožavao sam čitati, norma mi je u osnovnoj i srednjoj školi bila tri knjige tjedno i zadržao sam je sve negdje do fakulteta.

Devedesetih godina prošlog stoljeća radio sam honorarno kao novinar u „Večernjem listu“, „Novom listu“, „Karlovačkom listu“ i „Karlovačkom tjedniku“,  u kojima sam objavio više od  stotinu članaka.

Oduvijek sam želio napisati knjigu u kojoj se radnja odvija u mojem rodnom gradu, zaista mislim da se o Karlovcu ima što reći (a i napisati).

Želja mi se ostvarila 2001. godine kada mi je u izdanju karlovačke Gradske knjižnice, a uz preporuku glavne urednice „Modre laste“ Željke Horvat -Vukelje, objavljena knjiga  „Tajna starog grada Dubovca“, koja je i danas omiljeno štivo u karlovačkim osnovnim školama.

2002. godine objavljena mi je knjiga „Otmica na karlovačkoj promenadi“, 2003. godine zbirka priča „Pero istine“ i slikovnica „Hrabri Don“.

Uslijedila je 2007. godine knjiga „Potjera kroz Karlovac“, te 2011. godine slikovnica „Hrabri Don i zločesti klaun“. Sve moje knjige i slikovnice pisane su za djecu, slikovnice naravno za one najmlađe.

U časopisu „Modra lasta“ objavio sam priče „Božićna bajka“ i „Zagonetka nestalih olovaka“, te igrokaz „Stidljivko i štreberica“.

U sklopu natječaja za najbolju kratku priču Večernjeg lista objavljena mi je 2001. godine  priča „U maškarama“.

Od 2005.-2017. godine bio sam član uredništva časopisa „Svjetlo“ Matice hrvatske Karlovac, gdje sam redovito promovirao stvaralaštvo mladih Karlovčana  i objavljivao uratke osnovnoškolaca iz čitave županije, od Karlovca  pa sve do Ozlja  i Cetingrada.

Redoviti sam gost u karlovačkim osnovnim školama i vrtićima, gdje nastojim knjigu i ljepote čitanja približiti  mladima, koje to danas nažalost sve manje zanima.

 

Share This: