Gavran Miro

miro1MIRO GAVRAN (1961) suvremeni je hrvatski književnik. Djela su mu prevedena na trideset i pet jezika. Dobio je dvadesetak književnih nagrada u zemlji i inozemstvu, a među njima i Nagradu „CENTRAL EUROPEAN TIME“, koja se svake godine dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima u Budimpešti.

Napisao je sedam proznih knjiga za mlade čitatelje: SVAŠTA U MOJOJ GLAVI (Nagrada „Ivana Brlić Mažuranić“), OPROŠTAJNO PISMO, KAKO JE TATA OSVOJIO MAMU, ZALJUBLJEN DO UŠIJU, SRETNI DANI (Nagrada „Mato Lovrak“), POKUŠAJ ZABORAVITI i PROFESORICA IZ SNOVA ( „Specijalna nagrada“ u Sofiji.)

Gavranovi romani ZABORAVLJENI SIN (uvršten na IBBY- evu „Časnu listu“) i KAKO SMO LOMILI NOGE, te zbirka priča MALI NEOBIČNI LJUDI pisani su za odrasle no rado ih čitaju i mladi.

U proteklih dvadesetak godina, Gavran je uvjerljivo najizvođeniji hrvatski kazališni pisac čije su drame i komedije premijerno igrale širom svijeta , a vidjelo ih je više od dva milijuna  gledatelja.Najvažniji kazališni tekstovi: KREONTOVA ANTIGONA, LJUBAVI GEORGEA WASHINGTONA; KAD UMIRE GLUMAC; PACIJENT DOKTORA FREUDA; ZABRANJENO SMIJANJE; MUŽ MOJE ŽENE; HOTEL BABILON; LUTKA…

Piše i igrokaza za najmlađe: ZEKO TRAŽI MAMU, TATA NA DAR; IZGUBLJENA
VJEVERICA, ZAČARANI VIOLINIST….

Među knjigama za odrasle važno mjesto zauzimaju i romani iz tzv. „biblijske trilogije“ : JUDITA, KRSTITELJ i PONCIJE PILAT, te noviji romani JEDINI SVJEDOK LJEPOTE i KAFKIN PRIJATELJ.

Share This: