Grković Janović Snježana

SGJ4 copy

Rođena 1933. godine u liječničkoj obitelji, Snježana Grković-Janović odrastala je u Zagrebu i Splitu.
Učiteljsku školu završila je u Sarajevu 1951. godine. Nakon učiteljske prakse u bosanskom selu, započela je studij književnosti i diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1958. godine. Stekla je i diplomu Više škole za socijalne radnike u Beogradu 1960. godine.
Zahvaljujući međunarodnoj stipendiji (Cleveland International Program), usavršila se u primjeni grupnog socijalnog rada s djecom i mladima.
U Splitu živi od 1970. godine. Nagradu Općine Split dobila je za osnivanje i razvoj savjetovališta za roditelje i dječjih radionica pri osnovnim školama.
Roman za djecu Striborovim stazama njeno je prvo cjelovito objavljeno djelo (LAUS, Split, 1997.). Zajedno s likovnim umjetnicama Dijanom Nazor i Koraljkom Polaček napisala je priču Tin u zemlji Kilikiki (Hrvatski institut za preporod kulture “Filip i Jakov”, Samobor, 2001.; drugo izdanje 2003.). Njezin roman Ukradeno proljeće (Školska knjiga, Zagreb, 2002.) osvojio je drugu nagradu Ivana Brlić-Mažuranić za 2001. godinu. Roman za djecu Velebitske vilin-staze objavila je Naklada Bošković (Split, 2002.; drugo izdanje 2009.), a isti je nakladnik 2003. objavio biografsko i kulturno-povijesno djelo Sestra Lujza, memoarske zapise Čarobni brežuljak, te roman za djecu Čuvar drveta (Split, 2004.).
Autoričini eseji Postupajte s bajkom tankoćutno i tetošno i Osam mudrosti Ivane Brlić-Mažuranić, te Rječnik manje poznatih riječi objavljeni su 2004. godine u sklopu Priča iz davnine I. B. Mažuranić u nakladi Golden marketinga (Zagreb) prema izdanju iz 1926. godine.
Dugin grad, memoarsku prozu o životu i ljudima Sarajeva (s dvije pridružene duže pripovijetke) objavila je Naklada Bošković (Split, 2006.), a isti je nakladnik objavio bračku povjesticu Svetac na otoku (2006.), te zbirku pripovijedaka Voda koja se smije (2007.). Uredila je i komentarima opremila knjigu Lujzin dnevnik, dnevničke zapise njene majke Lujze Janović-Wagner iz Drugog svjetskog rata (Srednja Europa, Zagreb, 2008.).
Naklada Ibis grafika izdala je 2010. godine dramu Ćitra Rabindranata Tagorea u prijevodu Špire Janovića, koju je autorica uredila i popratila pratećim tekstom.
Roman za djecu Zlatna vrata objavila je Naklada Bošković (Split, 2010.).
Memoarske zapise Boje jednog vremena objavila ne nakladnička kuća Srednja Europa (Zagreb, 2011.).
Snježana Grković-Janović članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Share This: