Kadoić Grmuša Tatjana

 

Tatjana Kadoić Grmuša, rođena 1965. godine u Zagrebu, pisac je književnosti za djecu i mlade.

Po zanimanju ekonomistica, cijeli život bavi se pisanjem poezije i proze. Tijekom djetinjstva koje je provela u Zagrebu, mašta o svemiru i nebeskim prostranstvima. Prvi put u svojoj 16. godini prelazi Atlantski ocean brodom i upoznaje zastrašujuću i čarobnu prazninu u kojoj nalazi inspiraciju za svoj amaterski rad.

Emocionalni aspekt i involviranost u tokove društva prikazala je svojim aktivnim građanskim sudjelovanjem u političkoj sceni 90-tih. Nakon toga radi komercijalne poslove, ne zaboravljajući svoju veliku ljubav prema sanjarenju i pisanju.

Svoju izdavačku kuću, Biblioteku MEDUS, pokreće 2002. godine u vrlo alternativnom okružju i formi. Postaje prva književna producentica u Hrvatskoj koja se bavi publiciranjem audio knjiga. Sa svojom nakladničkom kućom Medus biro d.o.o. – Biblioteka MEDUS – sudjeluje na sajmovima knjiga (Interliber, Bologna), na Festivalu bajki u Ogulinu, Međunarodnoj konferenciji o mobingu, surađuje s Hrvatskom udrugom za disleksiju, Udrugom slijepih Zagreb, velikim brojem škola, knjižnica i vrtića gdje, pod sloganom “Čitajmo slušajući”, organizira aktivne slušaonice.

Od osnutka najglasnije biblioteke u Hrvatskoj surađuje s g. Dubravkom Sidorom, spikerom Hrvatskog radija, i njegovom kazališnom družinom ‘Svarog’ koji su surađivali u izradi mnogih audio projekata.

U jesen 2006. godine za “Večernji list” priređuje desetak Grimmovih bajki u audio formatu koje se pakiraju uz slikovnice.

Prvu poslovnu knjigu poznatog domaćeg autora dr. Saše Petra “Tamna strana upravljanja ljudima” izdaje 2007. godine.

Nakon nekoliko zahtjevnih godina i izdavanja preko 40 knjiga, domaćih i stranih autora, 2008. godine izdaje prvu audio knjigu svoje poezije.

Iste godine, moru i pustolovini u čast, seli na Pelješac gdje živi i radi 5 godina.

Godine 2009. izdaje u audio formatu alegorijsku priču “Ziba – plava zvjezdica” – o Svemiru i zvijezdama, čija se promocija, susretljivošću g. Ante Radonića odvila u Planetariju Tehničkog muzeja grada Zagreba.

U proljeće 2010. godine dobrano nadahnuta “južnom” prirodom i ljudima pokreće ciklus “Poezija putuje” i tiska razglednice s vlastitim pjesmama i motivima Pelješca.

U jesen iste godine izlaze “Ziba i Raf” i “Ziba i Andromeda”, audio nastavci trilogije o Mliječnoj stazi.

Godine 2012. u tiskanom formatu izlazi joj rukohvat pjesama “Pozdrav”.

Po odabiru Vesne Mimice i u koreografiji Sanje Hrgetić u Centru mladih Ribnjak održana je 2013. godine plesna radionica na temu “Zibe – plave zvjezdice”.

Od 2013. godine živi i radi u Zagrebu, a piše rukom u tekicu ma gdje da je život i posao nose.

Piše i noću, zagledana u daljinu: kopnenu, vodenu, svemirsku 🙂

 

Share This: