Kopjar Mladen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mladen Kopjar

Biografija

Još daleke 1975., u doba crno-bijelih televizora glomaznijih od frižidera, rođen sam u Vinogradskoj ulici u Zagrebu. To nikako ne znači da sam se rodio među trsovima i grožđem, već u velikoj bolnici iz koje su me otpremili u mali Podsused, zapadno zagrebačko predgrađe. Ondje se, u dimu obližnje cementare, zadržavam do polovice osamdesetih, kada se selim na Jarun, gdje uz jezerske labudove živim i danas.
Najranije djetinjstvo proveo sam guleći koljena na asfaltu i igrajući se kauboja i Indijanaca. Potonje dragocjeno iskustvo iskoristio sam mnogo godina kasnije pišući western romane, a u kratkim povratcima s prerija Divljeg zapada diplomirao sam na Pravnom fakultetu. Nakon toga sam podjetinjio i počeo pisati priče za djecu i mlade koje objavljujem u časopisima Modra lasta, Prvi izbor, Radost i Smib, te na Hrvatskom radiju.
Priče za one koji su nekoć bili djeca objavio sam u listovima Plima, Ubiq, Vijenac i Zarez. A kad sam dramatično raspoložen, pišem radiodrame. U njima sam se često bavio istragama kriminalističkog inspektora Dalibora Mrzleca, koji ne trepnuvši okom hvata različite lupeže i probisvijete.
Prema bajci Izvor, Škola lutkarstva Sarajevo i Sarajevski ratni teatar postavili su 2002. istoimenu predstavu, koju su kao gosti izveli i u Mostaru, Subotici te Varšavi.
S vremenom, neke od mojih priča uvrštene su u čitanke i udžbenike iz književnosti, pa sam se time vratio u školske klupe. Ponovo zatrpan knjigama, diplomirao sam bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu. Za zbirku priča Ljubav, padobranci i izvanzemaljci dobio sam 2009. nagradu Ivana Brlić-Mažuranić.
Samostalni sam umjetnik, što zapravo znači da živim od inspiracije. Pronalazim je gledajući Ljubavi u oči.

Bibliografija

Trenutak s Tanjom. – Zagreb : Znanje, 2004. (roman)
Čokoladne godine. – Zagreb : Znanje, 2006. (roman)
Šifra kineske kornjače. – Zagreb : Znanje, 2008. (roman)
Ljubav, padobranci i izvanzemaljci. – Zagreb : Školska knjiga i Grad Slavonski Brod, 2009. (priče i pripovijetke)
Autobus za Mjesec. – Zagreb : Znanje, 2009. (priče)
Žganci od vanilije. – Zagreb : Alfa, 2009. (roman)
Dinosaur Cvjetko. – Zagreb : Školska knjiga, 2010. (slikovnica)
Plamenko u lovu na mamuta. – Zagreb : Školska knjiga, 2011. (slikovnica)
Zvjezdanin prah. – Zagreb : Alfa, 2012. (priče)

Share This: