Križanović Marijana

Marijana Križanović, rođena 1. studenoga 1977. godine u Konjicu, profesorica je hrvatskoga i engleskoga jezika i književnosti. Tijekom studija povremeno je volontirala u centru za djecu s posebnim potrebama u Salernu (Italija) i radila kao prevoditelj pravnih i drugih predmeta ponuđenih od strane Sveučilišta u Salernu stranim studentima. Tri godine je radila kao profesorica engleskoga i hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi „Katolički školski centar“ u Konjicu te kao voditeljica dramske grupe u sklopu koje su napravili nekoliko značajnih tematskih predstava za djecu. Bila je predstavnica i član Pedagoškog vijeća Katoličkih školskih centara BiH, „Škole za Europu“, koje osobit značaj pridaju odgojnoj komponenti. Od rujna 2003. do lipnja 2004. radila je u Tekomi, prvoj privatnoj školi za strane jezike u Zagrebu.

Piše stručne članke za časopis Zrno, a pjesme, igrokaze i priče objavljuje u dječjim časopisima (Prvi izbor, Smib, Radost, Cvitak (BiH)), u Osvitu (BiH) – časopisu Društva hrvatskih književnika za književnost, kulturu i društvene teme i na Školskom portalu. Piše poeziju (napisala je i neobjavljenu zbirku pjesama Modra rijeka) i religioznu poeziju za časopis Naša ognjišta (BiH). Sudjelovala je na Susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Dosada je objavila preko 60 radova u časopisima.

U rujnu 2016. godine očekuje tiskanje svojih prvih slikovnica „Kod zubara“ i „Iz života jednog mrava“ u izdanju zagrebačke Eskadrile, s duhovitim i razigranim ilustracijama Lane Hudine. Potpisala je ugovor s izdavačkom kućom Ibis grafika za objavu svojih 5 edukativnih i interaktivnih priča u jednu zbirku priča pod nazivom „Marine čudesne pustolovine“ u 2017. godini.

Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – klub prvih pisaca i Hrvatskog čitateljskog društva.

U Osnovnoj školi Jakovlje predaje engleski jezik već 13 godina, a ljubav prema literarnom štivu prenosi na svoje učenike. Vodila je dramsku grupu engleskoga jezika „Mladi Englezi“, a dvije godine bila je voditeljica aktiva društvene i prirodne skupine predmeta u školi. Voli čitati, učiti strane jezike i putovati. Sretna je, puno se smije i htjela bi da joj ne promiču važne stvari u životu. Živi u Zagrebu s obitelji (sa suprugom i dvoje djece) i veseli se novim pričama.

 

Share This: