Manojlović Vračar Nikolina

Nikolina Manojlović Vračar rođena je 1976. Godine u Zagrebu, gdje je 2001. godine diplomirala slikarstvo u klasi prof, A. Rašića, na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Članica je HDLU-a i HZSU-a i HDKDM-a. Status samostalne multimedijalne umjetnice stekla je izlažući samostalno i sudjelujući na skupnim izložbama, baveći se land-artom, urbanim intervencijama i performance-ima.

Veliki dio vremena posvećuje radu za djecu i s djecom, na različitim poljima umjetničkog stvaralaštva. Od 2006.  piše scenarije i vodi emisiju Ninin kutak, u sklopu programa za djecu i mlade pri HRT-u. Autorica je slikovnice Starac dugrčka brka (2005) koja je dobila pohvalu  dječjeg žirija nagrade Ovca u kutiji. 2012. g. objavljuje ilustriranu zbirku pjesama Kako misli jure jednog malog Jure (2012). 2013. ilustrira slikovnicu Dr. Crveni Nos, autorice Jelene Pervan, a 2015. zbirku pjesmica za djecu Arka od slova, Aljoše Vukovića. Zbirka pjesama Što sve – ilustrirana enciklopedija glagola uvrštena je u najljepše knjige tiskane u RH u 2018. g te je dobitnica pohvale nagrade Grigor Vitez a ilustracije su 2021. izložene na međunarodnom bijenalu ilustracije u Bratislavi, BIB-u. U 2019. g. objavljuje tri slikovnice: Kuku i Riku, Trokut, krug, kvadrat, oblak i Oblak u žutom kaputu (nagrada Grigor Vitez – Ptičica). Kao voditeljica, Nikolina sudjeluje na književnim susretima za djecu (suradnja s festivalom Pazi knjiga!, organizacijom Knjiga u centru, nakladom Mala zvona…). 

Autorica je mnogih zidnih mozaika i murala, izvedenih na javnim i privatnim površinama. Zadnjih desetak godina u sve projekte izrade velikih zidnih mozaika nastoji uključiti i lokalnu zajednicu ili neku drugi skupinu korisnika javnog prostora.

Voditeljica je umjetničke organizacije Artomobil koja je uvrštena u očevidnik kazališta pri Ministarstvu kulture. Surađuje i s drugim kazalištima oblikujući scenografije i rekvizite (lutkarsko kazalište Za bregom, Teatar Puna kuća, Kozlići). Kao edukator, surađuje s mnogim organizacijama na programima obrazovanja i njegovanja likovnog, scenskog i književnog izraza.

Od 2020. g specijalizantica je na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, na Poslijediplomskom specijalističkom studiju kreativne terapije, smjer Art terapija.

 

 

 

Share This: