A GDJE SU NESTALE KRIJESNICE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

button

 

 

Petra Pann

A GDJE SU NESTALE KRIJESNICE

 

Broj stranica 100 Uvez Tvrdi Godina izdanja 2019.. Cijena 100 kn / 13,27 Є

6. Nagrada Zvonko 

I službeno je završila i šesta potraga za najboljim neobjavljenim romanom za djecu i mlade u organizaciji vječito optimističnog Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Kluba prvih pisaca. Ponovno su se provjetrile ladice naših uglednih i manje znanih pisaca koji pišu iako nemaju mnogo mogućnosti da svoje djela i objave.

No zahvaljujući natječaju nazvanom prema našem pokojnom članu i nagrađivanom piscu Zvonku Todorovskom, i ove je godine više desetaka neobjavljenih rukopisa ugledalo dnevno svjetlo i pročitali su ih članovi našeg žirija: Silvija Šesto, predsjednica Društva i urednica tiskanih izdanja, Branka Klisović, prošlogodišnja dobitnica Zvonka za roman «Dnevnik jednog balavca», i Snježana Babić Višnjić, potpredsjednica Društva i urednica tiskanih izdanja.

Nakon pomna iščitavanja više od 20 pristiglih rukopisa prosudbeni je žiri  jednoglasno odlučio da je ovogodišnja laureatkinja Pera Pann sa svojim romanom ”A gdje su nestale krijesnice”. Iako već navikli na različite stilsko-fabulativne piruete naših kreativnih pisaca, taj je naslov iznenadio i razveselio članove žirija. U tom smo rukopisu, koji odlikuju stilska dorađenost i duhovitosti, ponovno našli odličan tekst nepoznate autorice koji ćemo sa zadovoljstvom dodati nizu bisera koje smo nanizali u nisku nagrađenih Zvonkom.

Priča je to o jednoj posebnoj mački koja će mnoge podsjetiti na mnogima omiljenog Garfielda, samo što je dama i ne voli lazanje. Navikla je na lagodan život, kad joj privremeni odlazak gazdarice, posve okrene život naglavačke i naopačke.  Sve to doznajemo iz niza  izražajnih i duhovitih rečenica koje ne slijede poznate obrasce mačjeg ponašanja, iako ga poštuju, nego su podloga za inventivno i zaigrano djelo koje će oduševiti i velike i male. Dodjela će nagrade bit će u prosincu. Živi bili i čitali!

Povratak Biblioteka

Share This: