ANJA NAJMANJA I POTRAGA ZA ŠKOLOM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sanja Andabaka:

ANJA NAJMANJA I POTRAGA ZA ŠKOLOM

Ilustracija: Boris Kugler

 

button

 

 

Broj stranica 40 Uvez Tvrdi Godina izdanja 2020. Cijena 100 kn / 13,27 Є

Autorica Sanja Andabaka i u ovom je djelu, kao i u prethodnima  (zbirke pjesama:  “Zaljubljeni tramvaj” – nagrada “Kitica” HDKDM;  “Svako slovo svoju pjesmu ima” – Šk. knjiga) , ostala vjerna poetskom izrazu.

 Kroz dvadesetak kitica  donosi stihopriču o djevojčici Anji i njenim školskim problemima s kojima se mogu poistovjetiti mnoga djeca. Anja kreće u školu, ne osjeća se prihvaćena od ostatka razreda, a dječak Bucko, nesvjestan svojih postupaka,  pretvara se u predvodnika i glavnog izvođača nestašluka.                  Osnovni razlog zbog kojeg je Anja predmet ismijavanja se ne iznosi, jer zapravo, nikada ne postoji  opravdani razlog za tako nešto. Anja odluči otići u šumu i kroz bajkoviti i maštom ispunjen dijalog sa šumskim životinjama, ona traži pravu školu za sebe. Na kraju shvaća da se treba vratiti i suočiti s problemima, koje uz pomoć savjeta mudre sove i vlastoručno osmišljene i izrađene slikovnice, jasno i glasno izriče pred  odraslima i djecom. Glavni krivac (dječak Bucko) se pokaje i zajedno s Anjom pred razredom  čita pravila  iz Anjine slikovnice, koja će svima pomoći da se u školskim klupama osjećaju ugodno i prihvaćeno:

U OVOJ ŠKOLI RUGANJA NEMA!

U OVOJ ŠKOLI SE UČI POLAKO!

U OVOJ ŠKOLI SE UŽINA DIJELI!

OVAKVU JE ŠKOLU VOLJETI LAKO!

Iako priča zvuči ozbiljno, pisana je s dozom topline i humora, kojima nastoji potaknuti djecu na promišljanje o empatiji i prihvaćanju drugih, a možda i na izradu sličnih slikovnica ili crteža na temu kakvu bi školu voljeli imati. Tijek radnje je napet (Anja ide od životinje do životinje) čime se do samog kraja održava pažnja malih čitača.

 “Anja Najmanja i potraga za školom” je priča u stihovima, koja je ritmična, bogata rimom i maštom  te se i stilski lako približava djeci i ulazi u njihov svijet djetinjstva i odrastanja. Namjenjena je djeci nižih razreda osnovne škole, kao i predškolskom uzrastu za zajedničko, aktivno čitanje s roditeljima, poticanje rane pismenosti i empatije za okolinu.

Povratak Biblioteka

 

 

 

 

Share This: