BAJKA O ŠEŠIRU KOJI JE IMAO ČOVJEKA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

button

 

 

Nena Lončar

BAJKA O ŠEŠIRU KOJI JE IMAO ČOVJEKA

 

Broj stranica Uvez Tvrdi Godina izdanja 2017. Cijena 100 kn / 13,27 Є

 

”Bajka o šeširu koji je imao čovjeka” zamišljena je kao višeslojna slikovnica za djecu koju smiju čitati i odrasli. Ta se moderna bajka može iščitati kao slikovita, šaljiva i uvrnuta  pričica o ambicioznom šeširu koji je postao  važniji od čovjeka, postao je zvijezda kojoj se svi dive, a čovjek, koji i onako ne zna ništa drugo nego razmišljati svojom glavom,  zadobio  je tek ulogu njegova nosača. Šešir se s vremenom toliko uzdigao da se  počeo stidjeti čovjeka koji ga nosi i nastojao ga se pošto-poto riješiti kako mu ne bi kvario stečenu  slavu i ugled. To mu je i uspjelo, a kad su se nakon mnogo godina ponovo sreli,  jako se uvrijedio što ga čovjek nije prepoznao.

Osim kao šaljiva pričica, ta se bajka može  iščitati i kao alegorija o izvrnutim vrijednostima u svijetu u kojem živimo, svijetu u kojem  suštinski beznačajne stvari i pojave zadobivaju ogroman prostor i pažnju, dok ono što je doista važno ostaje nezamijećeno ili se to važno doživljava poput neke anomalije.

Kako sve bajke imaju tendenciju da završe sretno, tako je i s ”Bajkom o šeširu koji je imao čovjeka”; nakon mnogih zgoda, a još više nezgoda, šešir završi u polju na glavi strašila, a svijet napokon počne cijeniti čovjeka i njegove misli .

Povratak Biblioteka

Share This: