BRAĆA GRIMM I PRINCEZA LUISE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

button

 

 

Branko Ružić : BRAĆA GRIMM I PRINCEZA LUISE

Broj stranica 101 Uvez Tvrdi Godina izdanja 2020. Cijena 80 kn / 10,61 Є

Princeza je noćna mora cijelog dvora, posebno slavne braće Grimm koji, kao dvorski savjetnici, imaju zadatak usaditi joj neke vještine i vrednote. Nakon što po ko zna koji put odbije sve prinčeve -prosce iz susjednih kraljevstava i ismije ih, Kraljici majci ozbiljno dozlogrdi i ona odlučio da se kćer ima udati na za prvog prosca koji uopće dođe na dvor. Princeza pokuša lukavo zaobići naređenje i izda naredbu da na dvor nitko ne dolazi. Ali, po kraljevskim običajima, čak i u vrijeme ratova na dvor su mogli doći zabavljači. I tako, princezin muž postane siromašni svirac, a ona mora otići živjeti s njim u njegovu jako skromnu kolibu.

Da bi preživjela u tim uvjetima, princeza se mora latiti poslova koje je do sad za nju radila nebrojena posluga, od cijepanja drva do mužnje krave. Princeza redom pravi neviđene katastrofe, a iz mnogih situacija je požrtvovno vadi njen muž, iako mu je jasno rekla da ga ne voli. Njegova požrtvovnost i nesebičnost je polako osvaja i ona spoznaje prave kvalitete ljudi, umjesto površnih, kakvima je do sad robovala.

Prevrat na kraju priče otkriva pravi identitet svirca, a i uloge dvorskih savjetnika – braće Grimm –  koji su iz njene priče dobili inspiracije za mnoge svoje priče.

 

Povratak Biblioteka

 

Share This: