Brundeša i Kuhinjski rat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

button

 

 

TANJA RADOVIĆ: Brundeša

ZORA ŠARČEVIĆ: Kuhinjski rat

 

Broj stranica 72 Uvez Tvrdi Godina izdanja 2023. Cijena 100 kn / 13,27 Є
 

Brundeša i Kuhinjski rat

Brundeša

Kročimo svakodnevicom puni želja koje želimo ostvariti i toliko smo zaokupljeni čineći samo ono što će nam približiti željeno, da posve smetnemo s uma sve ono drugo što nas okružuje a treba našu prisutnost. Hodamo svi tako u svojim malim skafanderima, poput astronauta u svemiru kojima uza sve još i nije najbolja radio veza pa se ne čuju. Čak pomalo zaboravljamo i komunicirati jer da bi se uspostavio razgovor moramo svi biti na istoj valnoj duljini, sjedinjeni na istom mjestu i s istim željama. Takva je situacija i pokrenula dramu Tanje Radović: majka ne sluša dječje želje i želi ih maknuti iz kuće dok traju radovi, djeca ne slušaju majčine želje jer će tako biti prisiljeni iskoračiti iz jedinog svijeta koji poznaju i s kojim se identificiraju. Teško je mladima koji još nisu upoznali život prihvatiti događaje koji su izvan okvira njihovih želja, poput prisilna odlaska baki. No suočavanje s nepoznatim neće biti samo test izdržljivosti nego i osobnosti koje, u toplom mjehuriću djetinjstva, još nisu postali svjesni. Sudar s prirodom i životom lišenim gotovo svih urbanih komfora probudit će u djece iskonsku iskru života i pokazati da pri sudaru s nemoćnim bićem, medvjedićem, znaju odlučiti ispravno i prepoznati loše kad se s njime sretnu, ma koliko ih njihova zaokupljenost tehnološkim spravicama i modernim životom od toga udaljavala.

Struktura zapleta i jednostavnost s kojom se nižu replike evocira duh jednog pisca čija djela i danas žive u našoj kolektivnoj svijesti – Mate Lovraka. U Tanjinoj je drami oživio duh dječjeg zajedništva, Brundeša je suvremeni mlin Pere Kvržice, i na najljepši se način i stopio sa stilom kojem se i danas divimo – stilom toliko jednostavnim u svojoj slikovitosti da ne možemo nego prihvatiti da je svijet kako ga je Lovrak oslikavao, a Tanja oživjela, jedini u kojem želimo živjeti.

Kuhinjski rat

Svrha je djetinjstva ne samo da stvori temelj za razvoj naših osobnosti, nego i da napuni baterije naše maštovitosti za cijeli život, kako nikad ne bismo prestali vjerovati u mogućnosti onoga što ne vidimo, a osjećamo. Na tragu osjećaja da je stvarnost više od opipljivoga, Zora je napisala vedar igrokaz u kojem u kuhinju prodre vojska iz tko zna koje dimenzije i želi naći izgubljeno blago. Replika koje teku vrlo prirodno toliko su zavodljve da im se predamo bez pogovora i vjerujemo da djeca doista mogu riješiti svaki realan i nadrealan problem.

 

Povratak Biblioteka

 

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *