Čuvar zmaja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

button

 

 

Đurđica Stuhlreiter

Čuvar zmaja

 

Broj stranica Uvez Tvrdi Godina izdanja 2019. Cijena 100 kn

Roman obrađuje temu koja do sada nije bila zastupljena u hrvatskoj književnosti za djecu i mlade. U središtu zbivanja nalazi se obitelj dječaka koji pati od autizma, što uvjetuje specifične uvjete u kojima funkcioniraju svi njezini članovi. Djelo je ustrojeno u nekoliko slojeva, a svaki od njih obilježit će jedna od osoba koja s autističnim dječakom dijeli trenutke svakidašnjeg života te s njim komunicira na različite načine.

Dječak Leo, zatvoren u svoj autistični svijet, svojem je okruženju često nepristupačan i vrlo dalek. Ima narušene sve aspekte života pa tako nema dobro razvijen govor, život mu je ponekad monoton jer prati svoje određene rituale, nema dobro razvijenu socijalnu interakciju i tešku mu je uspostaviti kontakt s vršnjacima, roditeljima i ostalim ljudima iz svoje okoline.  S tom se situacijom posebno teško nosi njegov mlađi brat Mislav koji na svoj dječji način razvija zaštitnički odnos prema bratu.

Na toj razini autorica poseže za rješenjem koji će nimalo laku životnu situaciju približiti svijetu bajke. Mislav će odnos prema bratu graditi na elementima fantastičnog te pribjeći  bajkovitom razrješenjem situacija koje bratov autizam svakodnevno inicira. Gledajući svijet dječjim očima, Mislav će ovaj bratov poremećaj doživljavati tek kao jedan od aspekata njegova karaktera, za razliku od okoline koja je puna predrasuda i uvriježenih oblika ponašanja prema takvoj djeci.

Posebice se čine zanimljivim dijelovi romana u kojima autorica naglašuje Leov eholalični govor, kao i teškoće koje ima pri čitanju govora tijela, održavanju konverzacije i dijaloga općenito te nastojanje njegova brata da mu pomogne u komunikaciji sa svijetom pa makar to bilo i uz pomoć lika zmaja kojeg kreira kako bi bdio nad Leom. Nedostatak empatije koji je vidljiv kod djece s autizmom ovdje se prebacuje na razinu koja funkcionira prema zakonitostima bajkovitih svjetova i junaka pa se time ovaj Leov nedostatak još više ublažuje.

Autorica je do sada objavila osam naslova za djecu i mlade te za svoj rad dva puta nagrađivana. Za roman Juma dobila je nagradu Mato Lovrak, 2007., dok je roman Gašpar i prijatelji nagrađen nagradom Anto Gardaš, 2017. Sudeći po njezinu dosadašnjem stvaralaštvu i ovaj rukopis obećava priču koja će čitatelje privući zanimljivom temom i vješto ispričanom pričom. Na djeci pristupačan način autorica progovara o temi koja će mladim čitateljima ponuditi promišljanje o različitim pojavnostima svijeta u kojem žive. Takva će se intencija razblažiti duhovitim pristupom i likovima koji, unatoč ni malo lakim životnim uvjetima, ipak pronalaze snagu za vedrinu i optimizam kakav je svojstven samo djeci.

Ovu će knjigu rado pročitati i odrasli, posebice oni koji se susreću s različitim oblicima isključivosti ili nerazumijevanja. Poslužit će i kao svojevrsni putokaz kako pomoći djeci s autizmom i njihovim roditeljima u poboljšanju kvalitete života. Na različitim razinama književnog teksta roman Čuvar zmaja upućuje na svojevrstan društveni angažman spisateljice na koji želi potaknuti mlade i nešto starije čitatelje, a svojom tematikom i problemskim određenjem i promišljanjem naglašava potrebu tolerancije i prihvaćanja različitosti.

Povratak Biblioteka

Share This: