Kako pravilno govoriti krivo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

button

 

 

ADRIJANA GRGIČEVIĆ : Kako pravilno govoriti krivo

 

Broj stranica 78 Uvez Tvrdi Godina izdanja 2021. Cijena 80 kn / 10,61 Є
 

Kako pravilno govoriti krivo: Autorica  je odmah privukla pozornost svojim ludističkim pogledom na svijet, društvo i ljude koji je već pokazala u nagrađenim dramama te u romanu ”Srcohvat”, a potom nas je razveselila i odabirom motiva te umješnošću njihova uplitanja u stihove koji se slažu lako i pitko, bez osjećaja da je rima rezultat pretjerana pomišljanja.

Nižući poznatije i manje poznate jezične pogreške i nedoumice, argumentira opravdanost njihova iskrivljavanja stavljajući ih u životni kontekst koji je, na posljetku, i proizveo pravopisne/pravogovorne nedoumice.

Igra se, dakle, pokazuje kao jedini učinkovit medij učenjakoji je u stanju omekšati stroge stručne pojmove toliko da se oni nenametljivo pozicioniraju u našem trajnom pamćenju.

Postavljanjem vanjskog okvira zbirke kao stručni skup za jezična pitanja, te dodavanjem pojedinim pjesmama upadica, pojašnjenja o tome tko što govori i kako, te povremenom uporabom debatne forme, preobražavaju se ove obično neobične pjesme u gradbene dijelove dramskog izričaja tako da ih vrlo lako možemo zamisliti i kao duhovitu poučnu kazališnu inscenaciju tako pogodnu da bude nadopuna školskom programu hrvatskog jezika.

.

Povratak Biblioteka

 

Share This: