Pjesnik na tanjuru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

button

 

 

Aljoša Vuković

PJESNIK NA TANJURU

 

Broj stranica Uvez Tvrdi Godina izdanja 2016. Cijena 100 kn / 13,27 Є

Vuković ne poučava, ne objašnjava. Radije pribjegava tek naznakama pjesmotvornog rješenja zagonetke ili tajne, svijetu slutnji ili sanja. Time budi i razigrava dječji umni i osjećajni kompleks, nenametljivo potičući maštu da prostim i naoko jasnim činjenicama iz svakodnevice, doda poetski smisao i auru čuđenja.

Tito Bilopavlović

 

Pjesme Aljoše Vukovića neće nikoga ostaviti ravnodušnim jer one predstavljaju čudesnu igru i suzvučje stihova, govoreći ˝naveliko˝ o malim i ˝nemalo˝ o velikim spoznajama svakodnevnog života, o radostima i tugama, koje bi uz nas prošle nezapaženo da nam ih pjesnik nije otkrio i ukazao na njih svojim skladnim stihovima i neočekivanim metaforama.

Mladen Bjažić

 

Kad sam bio đak i kada su sva slova bila uspješno savladana, otvorena sam srca čitao pjesme za djecu Paje Kanižaja, Ljubivoja Ršumovića i Zvonimira Baloga. Onda sam odrastao i prestao čitati pjesme za djecu, a trojicu bardova prepustio sam drugoj djeci. A onda mi je, puno godina kasnije, igrom slučaja u ruke došla knjiga Tatin oblak Aljoše Vukovića. I ja sam ponovno čitao pjesme za djecu.

Zoran Pongrašić

 

Svojim stihovima Aljoša Vuković predstavlja se kao leksički pustolov, možda Balogov sljedbenik po spretnosti u morfemskim pjesničkim kreacijama.

Dubravka Težak

 

Stapajući fakte ovozemaljskog življenja s vertikalama filozofskih promišljanja, Aljoša Vuković svojim pjesmama polako i s pomnjom sklapa jedan visoko senzibiliziran i humanizirani svijet.

Diana Zalar


Povratak Biblioteka

Share This: