Pjesnik na tanjuru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

button

 

 

Aljoša Vuković

PJESNIK NA TANJURU

 

Broj stranica Uvez Tvrdi Godina izdanja 2016. Cijena 100 kn

Vuković ne poučava, ne objašnjava. Radije pribjegava tek naznakama pjesmotvornog rješenja zagonetke ili tajne, svijetu slutnji ili sanja. Time budi i razigrava dječji umni i osjećajni kompleks, nenametljivo potičući maštu da prostim i naoko jasnim činjenicama iz svakodnevice, doda poetski smisao i auru čuđenja.

Tito Bilopavlović

 

Pjesme Aljoše Vukovića neće nikoga ostaviti ravnodušnim jer one predstavljaju čudesnu igru i suzvučje stihova, govoreći ˝naveliko˝ o malim i ˝nemalo˝ o velikim spoznajama svakodnevnog života, o radostima i tugama, koje bi uz nas prošle nezapaženo da nam ih pjesnik nije otkrio i ukazao na njih svojim skladnim stihovima i neočekivanim metaforama.

Mladen Bjažić

 

Kad sam bio đak i kada su sva slova bila uspješno savladana, otvorena sam srca čitao pjesme za djecu Paje Kanižaja, Ljubivoja Ršumovića i Zvonimira Baloga. Onda sam odrastao i prestao čitati pjesme za djecu, a trojicu bardova prepustio sam drugoj djeci. A onda mi je, puno godina kasnije, igrom slučaja u ruke došla knjiga Tatin oblak Aljoše Vukovića. I ja sam ponovno čitao pjesme za djecu.

Zoran Pongrašić

 

Svojim stihovima Aljoša Vuković predstavlja se kao leksički pustolov, možda Balogov sljedbenik po spretnosti u morfemskim pjesničkim kreacijama.

Dubravka Težak

 

Stapajući fakte ovozemaljskog življenja s vertikalama filozofskih promišljanja, Aljoša Vuković svojim pjesmama polako i s pomnjom sklapa jedan visoko senzibiliziran i humanizirani svijet.

Diana Zalar


Povratak Biblioteka

Share This: