Puhni u jedra!

 

Puhni u jedra korice za web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

button

 

 

Puhni u jedra!

Snježana Babić Višnjić

 

Broj stranica Uvez Tvrdi Godina izdanja 2014 Cijena 100 kn / 13,27 €

 

Priča o ulasku u pubertet kroz vrlo mala vrata

 

Niki je dečko  iz osmog razreda (14 godina) dosađuje se tijekom ljetnih praznika. Niki je ime dobio po Nikiju Laudi jer mu stari obožava Formulu 1. Kad se Niki rodio, otac mu se napio i onako pijan otišao prijaviti sina, te je upisao samo ime Niki. To mu majka nikad nije oprostila, pa ga ona jedina zove Nikola.

Nikiju koji , otkako se Daniel odselio, više nema prijatelja, jedina su radost krimići i igranje PlayStationa posebno kriminalističkih  igara. Otac mu je ostao bez posla pa neće ići ni na more što praznike kod kuće čini još teže izdržljivim.

U kući je loša atmosfera jer nema novca, za što mama krivi oca i njegovu pasivnost.  Posebno joj ide na živce očev hobi – izrada brodova u boci i popavljanje obiteljskog naslijeđa – djedove stare „žabe“.  Otac sve više vremena provodi u garaži gdje sa stricem mehaničarem po cijele dane popravlja „ žabu“ za koju misle da će dobiti bogatstvo jer je oldtimer. Osim toga se druži s  prijateljima s kvarta  i s novim susjedom koji se doselio u susjedstvo.

Niki ne voli novog susjeda jer mu je sumnjiv. Posebno mu se ne sviđa što se potajno došaptava s ocem i razamjenjuju neke crne torbe. Nikiju sve postaje još sumnjivije kad i očevi prijatelji počnu često potajno dolaziti u njihovu garažu, najčešće predvečer noseći neke crne torbe. Kad se uskoro dogodi pljačka banke u kvartu, Niki posumnja da su je oni opljačkali. To više što uskoro otac počinje donositi novac u kuću.

Poslije će se pokazati da je tata uspio vrlo dobro prodati nekoliko maketa brodova koji mami idu beskrajno na živce i da se zapravo time mjeseci bavio u garaži. Radni naslov romana je omiljena očeva izreka u teškim vremenima: kad sve zastane to je kao kad jedrilica ostane bez vjetra u jedrima. Tada on kaže da treba puhnuti u jedra da se opet pokrene, treba nešto učiniti da život krene na bolje….   Novi je susjed konstruktor brodova kojem se sviđaju neka tatina rješenja u boci, pa ga pomalo uključuje u izradu svojeg broda, to tati donosi dodatnu zaradu i mogućnosti za nov posao…

Uza sve to Niki je zaljubljen u Enu. Došla je u njegov razred tek prošle godine, i još joj se nije usudio priči.  Tata joj je policajac mrka pogleda i uvijek je uz nju. Ipak, jedan će ih slučajan susret  u mesnici zbližiti i njih će dvoje pokušati otkriti što se događa u susjedstvu. Iako lopovi nisu oni za koje su mislili da jesu, neočekivan će ih obrat dovesti do pravih lopova. To je jedan od nepoznatih igrača s kojima Niki igra igre na internetu i osoba za koju to nitko ne bi pomislio…

 

Povratak Biblioteka

Share This: