Veliko prijateljstvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Branka Primorac:

Veliko prijateljstvo

Ilustracija: Davor Schunk

 

button

 

 

Broj stranica 142 Uvez Tvrdi Godina izdanja 2020. Cijena 100 kn / 13,27 Є

U tekstu „Veliko prijateljstvo“ glavni cilj je demistificirati uobičajeno mišljenje o navodnom prirodnom neprijatelju i uzdrmati činjenicu da se tu nikada ništa ne može promijeniti. Najbolji primjeri takve zablude dolaze iz životinjskog svijeta, no ni čovjek nije imun od zabluda te vrste. Kod životinja je okidač instinkt, a kod mislećeg bića –  glupost. Ideju da ne mora uvijek biti tako pokušat će na djeci prihvatljiv način predočiti priča o mišićima Karolini i Karlu, bratu i sestri, i mački Kati. 

Bježeći od gladi i istrebljenja miševi su se skrasili u jednom atelijeru. Prazan, pružio im je mirno utočište sve dok se nije pojavio čovjek, neprijatelj s kojim treba biti oprezan. Treba se brzo sakriti ili pobjeći, upozoravali su roditelji. Čovjek se nije ponašao neprijateljski, nego druželjubivo. I tako se razvio lijep odnos. Oni više nisu jeli njegove uljene boje s palete, a on im je svako malo donosio hranu koju vole. 

Udomaćili su se, dok jednog dana čovjek nije donio macu. U tren je narušen mišji komfor. Prestaje bezbrižan život za Karolinu i Karla, kojima na pamet padaju roditeljska upozorenja: od svih opasnosti najveća dolazi od mačke! Strahovi se uvlače u njihov donedavno miran život. Prvi susret nije prošao dobro, ali malo-pomalo, uz obostrane ustupke i razne komične dogodovštine s mačkicom Katom, uz svesrdnu pomoć čovjeka, kreću se prema cilju. Mistificirano neprijateljstvo pretvara se u veliko prijateljstvo. 

Povratak Biblioteka

 

 

 

 

Share This: