Zaljubljeni tramvaj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

button

 

 

Sanja Andabaka / Zaljubljeni tramvaj

 

Broj stranica 120 Uvez Tvrdi Godina izdanja 2017. Cijena 80 kn / 10,61 Є
 

Na drugi natječaj Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade za najbolji rukopis poezije za djecu i mlade „Kitica“ prispjela su trideset i tri rukopisa poetskih uradaka, od kojih većina cjelovitih zbirki. Uz pokoji skup pjesama koji nikako ne ulazi u kategoriju objavljivanja niti nagrađivanja istaknuli su se mnogi jezični i poetski biseri koji iskazuju iskustvo, vještinu, urednost u izrazu, ritmičnu točnost i sigurno zaslužuju biti dio natječaja za književnu nagradu. Ipak, tročlani žiri, sastavljen od tragačica za suvremenim, originalnim, emotivnim, razigranim, neobičnim, a opet prirodnim i iskrenim pjesničkim izričajem izdvojio je tri zbirke koje su izborile svoj put do završnice natječaja. Donosimo ih abecednim slijedom, prema prezimenu autora/autorica: Andabaka, Sanja; Cindrić, Darko i Juračak, Mima.

Darko Cindrić iznenadio je svježinom izričaja, suvremenim leksikom i duhovitošću koja je uvijek dobrodošla u poeziji za djecu, Mima Juračak svoju je završnicu izborila tematski uređenom zbirkom za mlade u kojoj ne robuje ritmu i rimi nego slobodnim stihom i originalnim opažanjem stvarnosti nudi suvremenu poeziju nadomak one za odrasle, dok je jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Silvija Šesto, predsjednica HDKDM-a, Snježana Babić Višnjić, urednica izdanja HDKDM-a i Iva Dužić, prošlogodišnja laureatkinja, nagrada „Kitica“ 2017. godine pripala Sanji Andabaki i njezinoj nježnoj, ritmičnoj, rimovanoj, originalnoj, toploj zbirci „Zaljubljeni tramvaj“. Književna scena za djecu i mlade zbirkom Sanje Andabake dobiva zanatski vještu nisku stihova koji na originalan način pristupaju djeci, ali i dječjoj mašti bliskim temama poput škole, obitelji, prijateljstva, životinja, ljubavi. Sanja Andabaka ne dopušta pogreške u ritmu, a njezin izričaj gotovo nigdje nije iznuđen rimovanjem. Djeca predškolske i mlađe školske dobi, ali i odgojitelji, učitelji i roditelji ovom će zbirkom dobiti lepezu razigranih, dječjim doživljajno-spoznajnim mogućnostima bliskih, tematski raznolikih i iskreno osjećajnih kitica. Poetska scena za djecu i mlade dobit će ovom zbirkom i jak književni adut za neke sljedeće nagrade.

 

Zbirka pjesama „Zaljubljeni tramvaj“ namjenjena je mlađim čitaocima i sadržajno podijeljena na četiri

cjeline: Djeca povezuju ljude, Voda, Zima bez Snješka, Gdje nastaju pjesme.

Svaka cjelina u središte stavlja određenu temu i progovara o njoj na zanimljiv i djeci blizak način. Pjesme govore o djetetovim problemima, težnjama, zapažanjima, kao i o prirodi, vodenom svijetu te o ljudima i zanimanjima.

Cjeline su međusobno isprepletene i usko povezane, a stihovi nastoje ritmom, rimom, melodijom i šaljivim završetcima unijeti optimizam i nadu u dječji svijet.

Stvari, pojave, biljke i životinje dobivaju ljudske osobine. One govore, vesele se, tuguju, razmišljaju i maštaju zajedno s malim čitateljima. Time pjesme potiču i razvijaju dječju pažnju i zanimanje za čitanjem, a njihova toplina posredno nastoji naučiti djecu otkrivati i prihvaćati svijet oko sebe.

Povratak Biblioteka

 

Share This: