Šimunović Miljenko

miljenko

 

 

 

 

 

 

 

Miljenko Šimunović rođen je 9. ožujka 1957. godine u Šušnjarima (Općina Križ), ali cijeli život proveo je u Ivanić Gradu, posebno u Gornjem Šarampovu i Zagrebu u Boškovićevoj.

Studirao socijalni rad,i na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Slikarsko obrazovanje stekao je na Umjetničkoj školi na Rokovom perivoju u Zagrebu.

Imao je preko stotinu skupnih, a isto tako i samostalnih izložbi, koje su označile njegov radni opus, od prve skupne izložbe „Četvorica slikara“ (KUD Posavac,u Ivanić-Gradu, 1971. g. na izložbi za Dane grada Ivanić Grada), te istom postavom u Galeriji Vojnog doma u Dugom Selu, itd.

Književnim radom bavi se od prvih dana školovanja, s radovima objavljenim na školskim panoima ili zborniku radova učenika „Naši dani“. Prvi stihovi bili su ljubavni, pa opet ljubavni…

Sudjelovao je na više natjecanja za mlade, izdavao u zbornicima ,Susreta mladih pjesnika Poznanovec, Goranova proljeća, Pjesnicima Zagreba – Pešćenica, pokretač više časopisa (Kerempuh, Viadukt, Manager, Biznis Media, surađivao s novinama 6. svibanj, Oko, Polet, Večernji list, Vikend, Otok Ivanić, Vijenac MH…), izdavač i osnivač više udruga za književnost i likovnu umjetnost (Forma 2000, USSUS, Moda Mladih,…).

Član je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade , kao i Matice Hrvatske, te jedan od pokretača Zbornika radova PABIRCI- Ogranka Matice hrvatske u Kloštar Ivaniću.

Samostalno je izdao zbirke pjesama; „Pjesma za pjesmom“, „Ptica na grani“, ”Misli nad mislima” i “Hir Jednoga ljeta”. Izdao je sa svojim ocem Ivanom Šimunović „Priče za navek“, a s još pet ivanićgradskih pjesnika „Kolaž s Maznice“, te je izdao svoje radove u “PABIRCI” u izdanju Matice Hrvatske.

Posebno se može istaknuti, sve što se u Ivanić-Gradu događalo u vezi umjetnosti i književnosti od 1971. g. do danas (već 44 godine), najvećim djelom on je ili bio pokretač ili je sa svojim istomišljenicima stvarao vizuru kulture grada Ivanić Grada i općina Križ i Kloštar Ivanića (ali i Zagreba, Samobora, Rijeke, Bedekovčine, Poznanovca, Krapine, Virovitice, Čazme, Kutine…).

Član je haiku udruge pjesnika RD “SEVN WINDOVS”, gdje je objavljivao i u RH izdanjima (Zbornicima), kao i u Japanu. Više puta je u dnevnim Japanskim novinama objavljena pjesma na naslovnici, jer je to običaj da se svaki dan objavi po jedna dnevna haiku pjesma.

Njegova slikarska ostvarenja krase mnoge javne prostore, kulturne ustanove, galerije, kao i mnoge private zbirke diljem cijele lijepe naše RH.

Istaknuti je slikar pravaca DaDa, ekspresionista i modernih eksperimentalnih tehnika. Njegov rad pratili su poznati naši likovni kritičari, te objavili vrlo izdašne dobre osvrte na djela i sam rad slikara-pjesnika-pisca.

Share This: