Škrabe Klementina

Klementina Škrabe je rođena 25. rujna 1979. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je komparativnu književnost i etnologiju. Živi i radi u Jastrebarskom.

Od srednjoškolskih dana bavi se novinarstvom, prevođenjem (engleski) i lektoriranjem te objavljuje članke u nizu časopisa (“Reporter”, “Golf”, “Videonet”,…), na web-portalima Cursor, Jaska.hr i Sportnet, uglavnom o filmu, glazbi, književnosti, likovnoj umjetnosti i sportu.

Uređivala je elektronske novine JAN i “Jaskanske novine”, kolumnu “Londonska glazbena razglednica” u časopisu “Reporter” te rubrike “Hollywood Press” i “Video izlog” u filmskom časopisu “Videonet”. Pisala je za “Županijsku panoramu”, “Halo Jaska” i “Jaska.hr”, a i danas piše novinarske tekstove kulturne i sportske tematike.

Surađivala je s Hrvatskom televizijom pri snimanju dokumentarno-znanstvenih emisija Programa za kulturu, Odsjeka emisija pučke i predajne kulture.

Od djetinjstva je uključena u rad amaterskog kazališta u Jastrebarskom, gdje je bila asistentica redatelja u brojnim predstavama (“Snježna kraljica”, “Čarobnjak iz Oza”, “Heidi”, “Doktor Dolittle”, “Idu svati, mlade ni”, “Ljubica”, “Kidaj od svoje žene”), a za predstave “Petar Pan” i “O’Kaj” bila je jedan od redatelja. Od prosinca 2011. do lipnja 2014. vodila je Dramski studio Jaska koji je pohađalo 50 glumica i glumaca početnika, od 6 do 15 godina starosti. Dramski studio Jaska pripremio je u njezinoj režiji predstave “Knjiga o džungli” Nine Škrabea (prema djelima Rudyarda Kiplinga, 2012), “Kako je Tvrtko otkrio Božić” Nine Škrabea (prema djelu Charlesa Dickensa, 2012), “Pustolovine Huckleberrya Finna” Nine Škrabea (prema djelu Marka Twaina, 2013) i “Mary Poppins” Nine Škrabea (prema djelima Pamele L. Travers, 2014).

Od jeseni 2014. u sklopu udruge Kreativni studio Zvrk (čija je predsjednica) pokreće djelovanje Kazališta Škrabe koje svoj rad temelji se na tradiciji pučkog kazališta kojim se u svom rodnom gradu, Jastrebarskom, još od 1968. bavi cijenjeni dramatičar, a ujedno i profesor, dramski pedagog te kazališni redatelj Nino Škrabe. Kazalište Škrabe do sada je pripremilo hvaljene predstave “Striček Vilček ili Kako je Shakespeare postao Špeksir” te “Dogodilo se u Betlehemu” prema tekstovima Nine Škrabea, u svakoj je sudjelovao ansambl od 60ak glumica i glumaca, uglavnom osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a redateljica i producentica predstava je Klementina Škrabe.

Autorica je knjige “Ina u kazalištu – kazališni vodič za djecu i mlade”, koja govori o povijesti svjetskog, hrvatskog i jaskanskog kazališta te donosi pregled pojmova vezanih uz kazalište (2006). Urednica je i autorica monografije Gradskog kazališta Jastrebarsko “Kazališni spomenar” (2010) te monografije Baletnog studija Jastrebarsko “Radost baletnih koraka” (2015). Trenutno završava rad na knjizi “Ina otkriva Jasku – turistički vodič za djecu i mlade”.

Piše za “Kazališni leksikon” Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”. Članica je udruge Jastrebova družina čija je djelatnost promicanje i zaštita povijesne, kulturne i prirodne baštine te zaštita okoliša jastrebarskog kraja. Od 2010. predsjednica je Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, ujedno i najmlađa predsjednica jednog ogranka Matice u Hrvatskoj.

 

Share This: