Žanko Tonči Tona

DSC_02991

Rođen sam u Splitu 22. siječnja 1970. godine. Osnovnu i srednju školu pohađao sam u Splitu, da bi se potom upisao na Hotelijerski fakultet u Opatiji. Od najmanjih nogu, pa sve do danas, većinu slobodnog vremena provodim na moru, baveći se gotovo svim aktivnostima kojima se na moru može baviti. Najviše vremena posvećujem ribolovu, ronjenju, plivanju, proučavanju biologije mora, podvodnoj i nadvodnoj fotografiji, plovidbi, gradnji i opremanju brodova, zaštiti mora… Sve to me je oblikovalo dajući mi jedan strahovit i nepogriješiv osjećaj za more.

Svoje iskustvo i opčinjenost živim svijetom mora, 2003. godine pretačem u prvu knjigu „Lov gofova i zubataca teškom panulom“. Knjiga je vrlo brzo našla svoje mjesto na policama većine istinskih ljubitelja ribolova i odonda naprosto oduševljava sve prave poklonike mora.

2006. godine izdajem svoju drugu knjigu „Jadranski sparidi – Od špara do cara“. Iako to s obzirom na tematiku nije lako, pero mi se pokazalo jednako vještim kao i ribolovni alati, te i ova knjiga ponavlja uspjeh svoje prethodnice.

Svjestan nesavjesnog odnosa prema moru i činjenice da naši ljudi teško mijenjaju navike, okrećem se djeci u nakani da im približim more i u njima zapalim iskru ljubavi ne bi li generacije koje tek dolaze zaživjele u simbiozi s morem, te tako već 2008. izlazi edukativna ilustrirana pripovijetka „Nino otkriva more“, da bi već godinu dana kasnije, 2009. godine napisao svoj prvi dječji roman „Modro putovanje“ o pustolovinama mlade tune i iskušenjima s kojima se ona susreće na tom sudbonosnom putovanju modrim beskrajem. Iste godine izdajem treću knjigu ribolovne tematike pod naslovom „Ribolov iz barke“.

2011. godine, u razmaku od samo šest mjeseci, izdao sam dvije knjige „Big game Adriatic i Lov liganja- tajna malog čudovišta“.

Osim objavljivanja samostalnih radova suradnik sam mnogih ribolovno-nautičkih magazina. Spomenimo samo neke: „Burza nautike“, „More“ „Otvoreno more“, „Vode i mi“, „Spin&Fly“ i „Navigator“.

I nakon mnogo napisanih redaka što u priručnicima, što u člancima, što u knjigama, nastojim uvijek biti svjež i originalan, a to mogu zahvaliti činjenici što je more moja nepresušna inspiracija.

Onima koji me gledaju sa strane, izgledam poput lika iz romana R. L. Stevensona, koji u jednoj osobi utjelovljuje Dr. Jekylla i Mr. Hydea. S jedne strane sam beskompromisni ribolovac koji se potpuno prepušta ribolovu, a s druge strane sam pun strahova i zebnje za živi svijet mora, kojem se neizmjerno divim. Srećom po čitatelje, moja podvojenost rezultira knjigama koje pršte snagom živoga mora i strašću iskonskoga ribolovca koji je svjestan svojega mjesta i svoje uloge u igri koja se zove život posvećen moru.

 

Tonći Žanko Tona, djela:

–          Lov gofova i zubataca teškom panulom– Priručnik, vlastita naklada, Split, 2003

–          Jadranski sparidi- Od špara do cara– Priručnik, vlastita naklada, Split, 2006

–          Nino otkriva more– Edukativno-ilustrirana pripovjetka za djecu, vlastita naklada,Split 2008

–          Modro putovanje-Roman za djecu, suizdavaštvo s Profil internationalom, Zagreb 2009

–          Ribolov iz barke- Avantura s Jadrana– Putopis, vlastita naklada, Split 2009

–          Big game Adriatic- Ribolov s Antonom rocom– Biografija, vlastita naklada, Split 2011

–          Lov liganja- Tajna malog čudovišta– Priručnik, vlastita naklada, Split 2011

 

Share This: