MAČAK S ČETVRTOG KATA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

button

 

 

Vlado Rajić

MAČAK S ČETVRTOG KATA

 

Broj stranica Uvez Tvrdi Godina izdanja 2017. Cijena 100 kn / 13,27 Є

Kad govorimo o popularnosti čitanja kod djece, kad govorimo i pomalo djelujemo, više deklarativno no stvarno na promicanju čitanja i provodimo svakojake aktivnosti kako bi djecu odvukli od kompjutora i ostalih tehnoloških čuda, mi govorimo zapravo o pokušaju privlačnosti teksta namijenjenog njima. To nije samo slučaj pri čitanju, takav je slučaj primjerice i školski sat. Ako je nastavnik zanimljiv, djeca zasigurno neće biti nemirna i „neposlušna“. Tako je stvar i kod literature namijenjene djeci. Ako je ista zanimljiva, duhovita i pisana kao „prava literatura“, a to će reći da se literatura ne razlikuje osim po onoj dobra i loša, to interes mora biti izazvan. Kod najmanje djece bit će dovoljno otkrivanje knjige kao takve, kod starije djece nema brige. Djeca će sama pronaći ono što vole, što je zanimljivo, intrigantno. Naravno, masovne akcije čitanje neće biti, a nikad je zapravo nije ni bilo. Zadovoljimo se činjenicom kako smo polupismena nacija i kako nismo jedini, te je svaki novi čitatelj zapravo jedna olimpijska pobjeda. Slučaj rukopisa „Mačak s četvrtog kata“ ima i dodatnu dimenziju; stvoriti empatiju kod djece u odnosu prema slabijima, u ovom slučaju napuštenim životinjama.

Rukopis Vlade Rajića u tom smislu zadovoljava sve uvjete za dobivanje olimpijske medalje. Priče prije spavanja priče su buđenja. Duhovite i tople, daleko od glumljene snishodljivosti, a uz to količinski izuzetno optimalno tempirane za publiku vrtićke i mlađe školske dobi. Iako, kao i svaki dobar rukopis, preporučamo da ga čitaju i roditelji i bake i djedovi, osobito zajedno s najmlađima.

Autor Vlado Rajić „dokazan“ je pisac za djecu čije je posljednje izvrsno djelo „Ljetovanje s čovjekom koji nije moj tata“ prepoznala i stručna publika nagradivši ga.

Povratak Biblioteka

Share This: